دانه های قهوه در یک گیاه کوچک جذاب با برگهای سبز براق و عادت رشد فشرده رشد می کنند. بوته قهوه (Coffea arabica) بومی اتیوپی در بهار با گلهای کوچک سفید شکوفا می شود و سپس توت های 1 سانتی متری را می دهند که به تدریج از رنگ سبز به سیاه تغییر رنگ می دهند. هر یک از این میوه ها حاوی دو دانه است که در نهایت به دانه های قهوه ای که برای دم کردن قهوه استفاده می کنید تبدیل می شوند.

گیاهان قهوه در زیستگاه بومی خود به درختانی با اندازه متوسط تبدیل می شوند. اما تولیدکنندگان به طور مرتب هرس گیاهان را انجام می دهند تا اندازه قابل کنترل تری داشته باشند، به ویژه هنگامی که گیاهان در محیط داخلی رشد می کنند. بهترین زمان برای کاشت گیاه قهوه در اوایل بهار است. (توجه داشته باشید که نمی توانید گیاه قهوه را از دانه هایی که در مغازه خریداری می کنید پرورش دهید؛ این دانه ها برشته شده اند و جوانه نخواهند زد.) اگرچه گیاهان قهوه رشد نیرومندی دارند، به طور معمول چند سال طول می کشد تا گیاه شما گل و متعاقبا میوه تولید کند.

دسترسی سریع

دانه های قهوه در یک گیاه کوچک جذاب با برگهای سبز براق و عادت رشد فشرده رشد می کنند. بوته قهوه (Coffea arabica) بومی اتیوپی در بهار با گلهای کوچک سفید شکوفا می شود و سپس توت های 1 سانتی متری را می دهند که به تدریج از رنگ سبز به سیاه تغییر رنگ می دهند. هر یک از این میوه ها حاوی دو دانه است که در نهایت به دانه های قهوه ای که برای دم کردن قهوه استفاده می کنید تبدیل می شوند.

گیاهان قهوه در زیستگاه بومی خود به درختانی با اندازه متوسط تبدیل می شوند. اما تولیدکنندگان به طور مرتب هرس گیاهان را انجام می دهند تا اندازه قابل کنترل تری داشته باشند، به ویژه هنگامی که گیاهان در محیط داخلی رشد می کنند. بهترین زمان برای کاشت گیاه قهوه در اوایل بهار است. (توجه داشته باشید که نمی توانید گیاه قهوه را از دانه هایی که در مغازه خریداری می کنید پرورش دهید؛ این دانه ها برشته شده اند و جوانه نخواهند زد.) اگرچه گیاهان قهوه رشد نیرومندی دارند، به طور معمول چند سال طول می کشد تا گیاه شما گل و متعاقبا میوه تولید کند.

نام گیاه شناسی Coffea arabica
نام رایج گیاه قهوه
نوع گیاه همیشه سبز دائمی
اندازه گیاه از 1.8 متر تا 4.5 متر ارتفاع
نور لازم نور روشن و غیر مستقیم
نوع خاک غنی و مرطوب
pH خاک اسیدی
زمان گلدهی بهار
رنگ گل سفید
زادگاه اتیوپی، آفریقای گرمسیری

راهنمای پرورش و نگهداری گیاه قهوه

بهترین محیط برای پرورش گیاهان قهوه تقلید از شرایط طبیعی آن است که در دامنه کوه های گرمسیری و ارتفاع میانی کوهستان وجود دارد: آب فراوان با زهکشی خوب، رطوبت بالا، دمای نسبتاً خنک و خاک غنی و کمی اسیدی.

اگر شرایط مشابه محیط طبیعی آن باشد می توانید گیاهان قهوه را در فضای باز پرورش دهید. در فضای داخلی، گیاهان قهوه بهترین رشد را در نزدیکی پنجره انجام می دهند اما در معرض تابش مستقیم آفتاب نباشند. اطمینان حاصل کنید که گیاه را از باد ها، مانند باد تهویه مطبوع، دور نگه دارید. حداقل هفته ای گیاه را آبیاری کنید تا خاک مرطوب بماند.

نور لازم برای گیاه قهوه

گیاهان قهوه، نور خورشید متخلخل یا نور کامل خورشید را در عرض های جغرافیایی پایینتر ترجیح می دهند. آنها در واقع گیاهان زیرین (موجود در زیر تاج پوشش جنگل) هستند و در مقابل تابش مستقیم و شدید خورشید رشد نمی کنند. گیاهان قهوه که بیش از حد در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، دچار سوختگی برگ می شوند.

خاک مناسب برای قهوه

گیاهان قهوه را در یک خاک گلدان غنی از پایه پیت ماس با زهکشی عالی بکارید. گیاهان قهوه خاک اسیدی را ترجیح می دهند، بنابراین اگر گیاه شما گل نمی دهند مواد آلی مانند خزه اسپاگنوم اضافه کنید تا pH خاک افزایش یابد. گیاهان قهوه می توانند در خاک با دامنه pH 4 تا 7 رشد کنند اما محدوده pH ایده آل نزدیک به 6 تا 6.5 است.

آبدهی قهوه

این گیاهان آب دوست هستند و هم به آبیاری منظم و هم به آبیاری کافی احتیاج دارند. خاک باید به طور مساوی مرطوب بماند اما باتلاقی نباشد. هرگز اجازه ندهید خاک کاملا خشک شود.

دما و رطوبت قهوه

دامنه دمای متوسط بهینه برای گیاهان قهوه، دمای روز بین 20 تا 25 درجه و دمای شبانه بین 15 تا 20 درجه است. دمای بالاتر (گرمتر) می تواند رشد را تسریع کند، اما دمای بالاتر برای رشد گیاهی که برای میوه پرورش داده می شود، مناسب نیست. میوه ها باید با سرعت آهسته و ثابت رسیده شوند.

بعلاوه، از آنجا که این گیاهان به طور طبیعی در حاشیه کوههای گرمسیری رشد می کنند، در شرایط بسیار مرطوب که معمولاً باران و مه فراوانی دریافت می کنند، رشد می کنند. سطح رطوبت 50٪ یا بالاتر باید کافی باشد. اگر هوا خیلی خشک باشد، ممکن است لبه برگ ها قهوه ای شود. روزانه گیاه را مه پاشی کنید تا سطح رطوبت را بالا ببرید.

 کود مناسب برای قهوه

هر دو هفته یکبار با کود مایع ضعیف کوددهی کنید. کود را در زمستان به یکبار در ماه کاهش دهید.

تعویض خاک و گلدان قهوه

خاک گیاه قهوه خود را هر بهار مجدداً تعویض کنید و اندازه گلدان را یک سایز بالا تر ببرید. اطمینان حاصل کنید که ظرف چندین سوراخ زهکشی دارد. در صورت تمایل می توانید گیاه را به اندازه دلخواه هرس کنید، اندازه گلدان آن را کمی محدود کنید و هرس ریشه را کنترل کنید تا رشد آن قابل کنترل باشد.

تکثیر

برای تکثیر یک گیاه قهوه، باید از بذر گیاه موجود استفاده کنید یا بذر تازه خریداری کنید.

گیاهان قهوه را می توان از طریق قلمه ها یا لایه بندی هوایی (تکنیکی که در آن شاخه هایی که هنوز به گیاه اصلی متصل هستند ریشه می زند) نیز تکثیر کرد. بهترین زمان برای قلمه گیری در اوایل تابستان است. یک شاخه مستقیم که طول آن حدود 20 تا 25 سانتی متر است را انتخاب کنید و همه برگها را به جز یک جفت را از بین ببرید. سپس، قلمه را در گلدان کوچک در ترکیبی بدون خاک بکارید و ترکیب را کمی مرطوب نگه دارید. وقتی گیاه را به آرامی بکشید و مقاومتی را حس کردید، به این معنی است که ریشه ها تشکیل شده اند.

انواع گیاه قهوه

بیش از 120 گونه گیاه در تیره Coffea وجود دارد که Coffea arabica بیشتر تولید جهانی قهوه را تشکیل می دهد. برخی از گیاهان این تیره عبارتند از:

  • Coffea arabica ‘Nana’: این یک نوع کوتوله و مینیاتوری است که فقط 30 سانتی متر رشد می کند و برای پرورش در خانه ایده آل است.
  • Coffea canephora: این گونه که معمولاً به عنوان قهوه robusta شناخته می شود، از صحرا آفریقای جنوبی می آید. گیاهان آن قوی هستند. با این حال، دانه های قهوه آن کمتر مورد علاقه قرار می گیرند زیرا طعم قویتر و خشن تری نسبت به دانه های عربیکا دارند.
  • Coffea liberica: این گونه بومی آفریقای مرکزی و غربی است که برای اولین بار در لیبریا کشف شد. این میوه های بزرگی تولید می کند که دارای محتوای کافئین بیشتری نسبت به دانه عربیکا اما کمتر از دانه روبوستا هستند.
  • Psychotria nervosa گونه ای غیرمرتبط، بومی فلوردیا است که به قهوه وحشی معروف است و به عنوان گیاه منظره سازی در جنوب فلوریدا رشد می کند.

سمی بودن گیاه قهوه

تمام قسمت های گیاه قهوه برای گربه ها، سگ ها، اسب ها، پرندگان و سایر حیوانات سمی است. به همین ترتیب، تمام قسمت های گیاه بجز میوه بالغ (دانه قهوه) برای انسان سمی است.

علائم مسمومیت:

علائم متداول مسمومیت با گیاه قهوه برای انسان و حیوانات شامل استفراغ، اسهال، حالت تهوع و کم اشتهایی است. مسمومیت شدیدتر می تواند باعث ضربان قلب نامنظم، تشنج و گاها مرگ شود.

آفات و بیماری های گیاه قهوه

گیاهان قهوه گاهی دچار هجوم شپشک، شته و کنه می شوند. علائم آلودگی شامل تارهای کوچک، توده های باقیمانده پودر سفید یا حشرات قابل مشاهده روی گیاه است. در اسرع وقت آلودگی ها را درمان کنید تا از گسترش آنها به بقیه مجموعه خود جلوگیری کنید. ابتدا با حداقل گزینه درمان سمی شروع کنید، فقط در صورت عدم موفقیت در تلاش های اولیه، به سمت مواد شیمیایی جدی تر بروید.

آلبوم تصاویر